Traumatische ervaringen (EMDR)

Ieder kind of jongere komt in zijn leven situaties tegen die helaas niet altijd even fijn zijn. Vaak kunnen ze hier na verloop van tijd weer goed mee omgaan. Helaas gebeurt dit niet in iedere situatie. EMDR kan worden toegepast wanneer een kind problemen heeft of ontwikkelt die te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen zoals een (verkeers)ongeluk, getuige van agressief gedrag, medische handelingen of pesterijen.

Helaas is het niet altijd makkelijk om onverwerkte herinneringen als zodanig te herkennen. Wanneer kinderen dwars of prikkelbaar zijn wordt dit nog wel opgemerkt, maar wanneer kinderen meer teruggetrokken of overmatig rustig zijn valt dit alweer minder op. Aanwijzingen voor problematische verwerking zijn onder andere: nare herinneringen aan de gebeurtenis, herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt), vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben, snel geïrriteerd, schaamte, somberheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, angsten, onrust en verhoogde waakzaamheid.

Kampt uw kind met problemen waarvan vermoed wordt dat ze te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Een medewerker zal dan zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Klik hier voor meer filmpjes over EMDR.