Angst en stemming

vergoede psych zorg praktijkwijsIeder kind heeft wel eens gevoelens van angst en verdriet. Dit is heel normaal en is vaak een reactie op een nare gebeurtenis. Over het algemeen gaan deze gevoelens vanzelf weer over. Maar wanneer deze gevoelens niet overgaan en een kind somber en/of angstig blijft is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen.

Angstproblemen
Iedereen is wel eens bang en dat is maar goed ook, want angst is gezond en beschermt je tegen gevaar. Angst bij kinderen is vaak een normale reactie op een onbekende of spannende situatie. Deze angst gaat meestal vanzelf weer over. Wanneer een angst niet overgaat, niet realistisch is of steeds weer terugkomt wordt het een probleem en kan het een kind remmen in zijn/haar ontwikkeling. Wanneer je kind bijvoorbeeld heel vaak bang is en er niet van kan slapen of niet meer naar buiten durft. In dat geval is het vaak verstandig om in te grijpen. Wanneer er geen behandeling plaatsvindt bestaat de kans dat de angst steeds groter wordt en kan er een angststoornis ontstaan.
Indien u zich zorgen maakt om de angstproblemen van uw kind kunt u zich bij PraktijkWIJS aanmelden voor een intakegesprek.

Stemmingsproblemen
Kinderen en jongeren kunnen snel van stemming wisselen. Het ene moment zijn ze verdrietig of trekken ze zich terug, het andere moment niet meer. Dat is heel normaal. Soms gaat zo’n sombere bui niet vanzelf over of nemen de sombere buien de overhand. Dan kan er sprake zijn van een stemmingsprobleem. Dat is wél reden tot zorg. Het kan lastig zijn om stemmingsproblemen bij kinderen te herkennen. Welk kind is er nu niet af en toe somber of verdrietig? Bovendien vallen de problemen misschien niet erg op omdat ze bij het kind ‘van binnen zitten’. U merkt dan hooguit dat uw kind gauw geïrriteerd of humeurig is, of nergens zin in heeft. Dat zijn belangrijke signalen. Net zo belangrijk als een sombere of verdrietige stemming. Bij jongere kinderen is het vaak lastig om stemmingsproblemen te herkennen omdat de kinderen meestal wel spelen en plezier kunnen maken.

Maakt u zich zorgen om de stemming van uw kind neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen of door te bellen met 0251 – 239 238.